Jellings nye sognehus i harmonisk samspil med byens gamle huse. Foto: Martin Schubert / Cubo Arkitekter

Dørene er altid åbne i sognehuset, og det understreges af arkitekturen. Foto: Martin Schubert / Cubo Arkitekter

Inde fra sognehuset er der udsyn til mindesmærkerne og monumentområdet. Foto: Martin Schubert / Cubo Arkitekter

Husets proportioner er passet ind i bymiljøet med en smal gavlside ud mod gaden og mindesmærkerne. Foto: Martin Schubert / Cubo Arkitekter

Den bredere bagside vender ud mod et stort gammelt bøgetræ, som man har sørget for at bevare ved byggeriet. Foto: Martin Schubert / Cubo Arkitekter

Efter nye arkæologiske fund i området omkring den historiske kirke, de to gravhøje og Haralds Blåtands runesten i Jelling blev en moderne gendigtning af Jelling Monumentområde indviet i 2013. Jelling Kirkes sognehus lå nu inden for det nye monumentområde, og det blev tydeligt, at det forstyrrede helhedsindtrykket af området. Med støtte fra A.P. Møller Fonden blev et nyt sognehus bygget og det gamle revet ned.

Det nye sognehus er bygget ud fra både menighedens ønske om et hus, der signalerer åbenhed, men også ud fra de særlige krav der er, når man bygger op til et historisk sted. Samtidig har husets funktioner skulle passes ind på en lille byggeplads i et eksisterende gadeforløb. Det er løst ved blandt andet at udnytte byggegrunden optimalt med en asymmetrisk grundplan, vinduespartier i større flader og en dobbeltfoyer, der understreger oplevelsen af plads.

De tre etager i huset har fået hver deres funktioner. I kælderen finder man garderobe, toiletter og depotrum. På stueplan foregår konfirmations-undervisning, korprøver og offentlige arrangementer, mens man på første sal har mulighed for at være mere privat, som der kan være behov for, når man skal tale med præst eller medarbejdere om kirkelige spørgsmål, dåb eller en begravelse.

FAKTA

PROJEKT: Nyt sognehus
STED: Jelling
PERIODE: 2014-2016
BYGHERRE: Jelling Kirkes menighedsråd
ARKITEKT: Cubo Arkitekter
INGENIØR: Søren Jessen
STØRRELSE: 748 m2
STØTTE: 17,7 mio. kr. til byggeri, udsmykning og inventar fra A.P. Møller Fonden
ANDRE STEDER: Siden 1972 støtte til: opførelse eller renovering af sognehuse i Aventoft, Bedsted, Dragør, Flensborg, Hellerup, Jels, København, Neochea (Argentina), Svendborg, Torshavn, Vejen og på Bogø. Den A.P. Møllerske Støttefond har i 2010 støttet renoveringen af sognegården på Sild.
SE MERE: Jelling Kirke