Kunsten i Aalborg. Foto: Allan Toft

Marmorfacaden er blevet udskiftet ifm. renoveringen. Foto: Lisette Hedegaard

Kunsten har fået anlagt en mørklagt udstillingshal. Foto: Anders Sune Berg

Kunsten - Museum of Modern Art

Kunstens hvide marmorbygning fra 1972 er tegnet af den verdensberømte finske arkitekt Alvar Aalto, assisteret af sin hustru Elisa Aalto og den danske arkitekt Jean-Jacques Baruël. Bygningen er Alvar Aaltos eneste museumsbygning uden for Finland.

På Kunsten kan opleves dansk og international kunst fra 1900-tallet og frem. Værkerne er dels fra museets egen samling med over 4000 værker, dels fra løbende særudstillinger.

I perioden 2014-2016 gennemgik Kunsten en omfattende restaurering og revitalisering. Den gennemgribende restaurering af såvel det udvendige som indvendige blev gennemført med stor respekt for den fredede museumsbygning. Restaureringen bestod blandt andet af udskiftning af den hvide marmorfacade, fordi fugt og temperaturudsving fik den til at smuldre. I forbindelse med restaureringen blev der anlagt en ny udstillingssal på cirka 600 m2, som kan lyssættes og iscenesættes efter behov, værksteder til børn, undervisningslokaler, et nyt ankomstområde, nye toiletfaciliteter, café og butik.

Bygningen fik også et nyt underjordisk magasin med klimastyring og en række funktionelle og sikkerhedsmæssige opgraderinger. Museet har i dag den højeste sikkerhedsklassificering efter internationale standarder.

Museets store skulpturpark blev også renoveret, og den oprindelige landskabsidé om at kontrastere bygningens skarpe arkitektoniske linjer og parkens vegetation blev styrket.

Andre bevillinger
I 2017 bevilgede A.P. Møller Fonden 5 mio. kroner til nye ovenlysvinduer på Kunsten, da de gamle var utætte.

Den 4. marts 2022 åbnede Kunsten dørene til udstillingen MARMOR. Udstillingen er en del af fejringen af 50-året for Alvar Aaltos museumsbygning. Gennem en bred vifte af kunstværker fra ind- og udland sætter udstillingen fokus på, hvordan marmor som et traditionsbundet materiale forarbejdes, forstås og fortolkes i samtidskunsten samt hvilken betydning marmor som materiale har for det indhold, som et kunstværk bærer med sig ud i verden. I udstillingen kan man opleve værker af blandt andet Auguste Rodin, Bertel Thorvaldsen, Asger Jorn, Barbara Hepworth og Louise Bourgeois. A.P. Møller Fonden har bevilget 3,9 mio. kroner til udstillingen, som kunne opleves frem til 21. august 2022.

FAKTA

PROJEKT: Restaurering og revitalisering af kunstmuseum
STED: Kunsten – Museum of Modern Art i Aalborg
PERIODE: 2014-2016
BYGHERRE: Kunsten i Aalborg
ARKITEKT/TOTALRÅDGIVER: Erik Møller Arkitekter i samarbejde med TRANSFORM og Ingeniørfirmaet Søren Jensen
LANDSKABSARKITEKT: GHB
AREAL: 7.765 m2
SAMLING: ca. 4.000 værker
STØTTE: 50 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Det Obelske Familiefond, Ferdinand Sallings Mindefond, Herman Sallings Fond, Aalborg Kommune
SE MERE: KUNSTEN