Udover en fysisk 3D-model af byen består “Københavns Panorama” bl.a. også af en surroundskærm med byens skyline og en informationsvæg. Foto: Københavns Museum

Rundt langs væggene vises en panoramaudsigt, så besøgende kan opleve byens udstrækning. Foto: JAC Studios

Med laserlys kan modellen vise forskellige scenarier i byens udvikling og daglige liv. Foto: JAC Studios

Københavns Museum

Tidligere havde Københavns Museum til huse på Vesterbrogade, hvor en nedslidt model af København anno 1530 prydede forhaven. I forbindelse med museets flytning til nye lokaler i Stormgade, var det ikke muligt at flytte modellen med. Med en bevilling fra A.P. Møller Fonden kunne museet få en nyere 3D-model, der forestiller København anno 2019.

Den nye model spreder sig over 24 m2 og viser det centrale København ud til voldene, Cykelslangen, lidt af søerne og begyndelsen af Kløvermarken. Den er lavet i størrelsesforholdet 1:750. Størrelsen betyder, at man kan se adskille detaljer, såsom en lille aviskiosk på Kultorvet eller byens meget varierede tagkonstruktioner med kviste og andre fremspring.

Over modellen projicerer laserkanoner lys ned, og ved at trykke på en knap kan publikum få oplyst forskellige dele af eller monumenter i København. Modellen bliver suppleret med “Byens data” – en stor digital væg, hvor besøgende hen over et døgn følger forskellige aktiviteter i København samt en panoramaudsigt langs væggene.

FAKTA

PROJEKT: En ny model af København
STED: Københavns Museum
PERIODE: 2018-2019
UDSTILLINGSARKITEKT: JAC studios
BYGHERRE: Københavns Kommune Historie & Kunst
AREAL: 24 m2
STØTTE: 14,9 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden