Med en ny tilbygning har museet fået bedre plads til den enestående samling. Foto: Kjaer & Richter A/S

Den nye tilbygning ligger nedgravet i museets parkanlæg og i skrænten ned mod Lillebælt. Foto: Kjaer & Richter A/S

Rødbrune og rustrøde tegl beklæder facaden. Foto: Thomas Mølvig

Museets hovedbygning er også blevet renoveret. Foto: CLAY

Museets café med udsigt til Skulpturparken. Foto: Thomas Mølvig

Blandt de større værker er Peter Brandes’ bemalede krukker. Foto: Thomas Mølvig

I alt 1.500 m2 udstilling giver plads til at vise dele af en stor gave fra Royal Copenhagen (th.) og andre betydningsfulde samlinger, bl.a. Veistrup-samlingen (tv.). Foto: Thomas Mølvig

CLAY Keramikmuseum Danmark

I Middelfart ligger CLAY Keramikmuseum Danmark. Museet slog dørene op i 1994, hvorefter det hurtigt voksede sig til en kulturel hovedattraktion på Fyn og fik pladsproblemer til de mange værker. Museets første bygning er den gamle herskabsvilla Grimmerhus, som ligger ned til Lillebælt. I 1993 blev bygningen fredet, som et eksempel på noget af det allerførste danske villabyggeri.

Efter en renovering i perioden 2011-2015 kunne CLAY åbne i nyrenoverede og udvidede rammer. Udvidelsen betyder, at museet har mulighed for både at vise omfattende særudstillinger og samtidig at præsentere et langt større udsnit af sin egen enestående og stadigt voksende samling.

Størstedelen af det nye byggeri, som rummer de store udstillingsområder på i alt 1.500 m2, ligger skjult under parkens græstæppe og i skrænten ned mod Lillebælt. Fra parksiden ser man blot den pavillonlignende overetage, der bliver brugt som loungeområde og til en række aktiviteter, foredrag, koncerter og erhvervsarrangementer. I tråd med museets identitet er nybyggeriets facade beklædt med tegl i rødbrune og rustrøde farver.

Sideløbende med nybyggeriet er den gamle hovedbygning renoveret, så de mange detaljer næsten står, som da arkitekten Johan Daniel Herholdt i 1857 skabte herskabsvillaen. Den historiske bygning huser i dag hovedindgang, billetsalg, garderobe, butik, café og administration.

Museet har modtaget flere betydningsfulde samlinger, bl.a. Erik Veistrup-samlingen, PEM-samlingen og den imponerende samling fra Royal Copenhagen med 55.000 genstande, som er både kunstnerisk og kulturhistorisk unik.

FAKTA

PROJEKT: Opførelse af ny tilbygning
STED: Middelfart
PERIODE: 2011-2015
ARKITEKTER: Kjaer & Richter A/S, Wad Landskabsarkitekter
RÅDGIVENDE INGENIØR: Henry Jensen A/S
BYGHERRE: Grimmerhus Bygningsfond
STØRRELSE: 2.600 m2
STØTTE: 15 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
SE MERE: CLAY