Keyword: Klima
Geografisk Have
Geografisk Have i Kolding kan nu igangsætte byggeriet af en ny, større og mere tidssvarende hovedbygning til havens gæster. Den nye hovedbygning, kaldet “Den Grønne Portal”, realiseres blandt andet med en bevilling fra A.P. Møller Fonden på 10 mio. kr.
Fonden støtter den nye hovedbygning for at sikre 100 år gammel levende botanisk kulturarv i en af Danmarks mest besøgte botaniske haver.
”Den Grønne Portal” bliver på 400 kvadratmeter og kommer til at ligge det samme sted som den nuværende hovedbygning. Den bliver en af de mest bæredygtige bygninger, som arkitektfirmaet AART nogensinde har tegnet. Der vil blive brugt biogene materialer, genbrugsklinker og en såkaldt hybridventilation.
Haven vil være åben for publikum i hele perioden.
PROJEKT: Geografisk Have – Den Grønne Portal – ny hovedbygning til 100 år gammel levende botanisk kulturarv
ORGANISATION: Den selvejende institution Geografisk Have
PERIODE: 2024-2026
STØTTE: 10 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 2,6 mio. kr. fra Ole Kirk’s Fond , 2 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, 0,5 mio. kr. fra Lemvigh-Müller Fonden samt støtte fra Kolding Kommune på 3,7 mio. kr. og lån på 0,5 mio. kr.
LÆS MERE: Geografisk Have
Lab X - fremtidens læringsrum på Kjærgård Landbrugsskole

Illustration: TEKT Arkitekter
Fremtidens landmænd skal være klædt på til den grønne omstilling. Kjærgård Landbrugsskole får nu bedre muligheder for at løfte den opgave med nye specialdesignede faciliteter kaldet LAB X. Her vil der både blive plads til et auditorium og laboratorium, som bliver en del af en ny smuk bygning på skolen. Byggeriet er muliggjort af en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 15 millioner kroner.
I LAB X får skolens elever adgang til ny teknologi, hvor de bedre kan arbejde med levende dyr og maskiner, som for eksempel droner, malkerobotter, adfærdsdata og kamerastyring.
LAB X vil samtidig gøre det muligt at give skole- og efterskoleelever et indblik i landbrugsuddannelser og fremtidens landbrug.
LAB X opføres som en rund bygning i bæredygtige materialer, som træ, sedumplanter og genbrugsteglsten.
Kjærgård Landbrugsskole, der ligger i Bramming i Sydvestjylland, er en af de yngste landbrugsskoler i Danmark og har et elevtal på omkring 100 årselever.
PROJEKT: LAB X – fremtidens læringsrum på Kjærgård Landbrugsskole
ORGANISATION: Kjærgård Landbrugsskole
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 15 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden
The Ocean Cleanup

Foto: The Ocean Cleanup
Plastikforurening i verdens oceaner med dens negative påvirkning af 700 arter og forurening af fødekæderne er et af tidens største miljøspørgsmål.
The Ocean Cleanup er en international almennyttig organisation, som siden 2013 har arbejdet på at fjerne plastik fra havmiljøet. Det sker ved at udvikle sikre, skalerbare og effektive opsamlingsmetoder i oceanerne og ved flodudløb. Målet er, at 90 procent af alt plastikaffald er fjernet fra oceanerne i 2040. Den indsamlede plastik genanvendes i videst muligt omfang.
The Ocean Cleanup har siden sin start udviklet og testet flere opsamlingsmetoder, som løbende er blevet skaleret og afprøvet i Stillehavets store affaldsøer. A.P. Møller Mærsk og Mærsk Supply Service har medvirket til indsatsen ved bl.a. at stille skibe og medarbejdere til rådighed.
I 2023 – 24 vil der blive arbejdet på at opsamle og validere erfaringerne fra projektets såkaldte 3. fase, herunder søge en forbedring i forholdet mellem CO2 udledning i tilknytning til arbejdet med opsamling, og de indsamlede mængder. Der vil være fokus på efterfølgende at kunne overføre erfaringerne med det anvendte opsamlingsudstyr til andre typer skibe end de nuværende forsyningsskibe. Mærsk Supply Service og A.P. Møller – Mærsk medvirker ligeledes i projektet.
A.P. Møller Fonden har støttet The Ocean Cleanup med 17,5 millioner USD, som er målrettet offshore-aktiviteterne i 2023 og 2024, som gør det muligt for The Ocean Cleanup at gennemføre alle aktiviteterne i denne afsluttende testfase.
PROJEKT: Oprensning af plastik fra verdenshavene
ORGANISATION: The Ocean Cleanup
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 17,5 millioner USD fra A.P. Møller Fonden
Klimapark på Jomfrustien i Haderslev

Visualisering: DETBLÅ
En ny park i Haderslev skal være til at klimasikre byen og samtidig være et nyt grønt åndehul. Med sin placering på Jomfrustien vil parken desuden bidrage til at binde en af Danmarks historiske bymidter naturligt og harmonisk sammen med den nye moderne havnebydel.
Parken vil strække sig over 750 meter og bestå af åbne plæner, frodige beplantninger der øger biodiversiteten, nye og gamle træer og bassiner, der kan rumme op til 6.500 kubikmeter vand.
A.P. Møller Fonden har støttet projektet med en bevilling på 20 millioner kroner. Fondens bevilling går blandt andet til etablering af følgende elementer i parken:
- Vandets plads: et 400 kvadratmeter stort rundt mødested med fast belægning hen over vandspejlet og udsyn mod Domkirken og Sct. Marie Kirken
- Vandets kaskade: et bassin der håndterer og leder vandet videre i et mindre plaskende vandfald
- Vandets hus: et overdækket mødested for alle med formidling om parken, mulighed for opbevaring, toiletfaciliteter, mindre udstillinger samt foredrag og salg af kaffe
- Til bords med vandet: et mindre bygværk på tværs af vandet, som kan fungere som picnicsted
- Vandets podier: udkigsplatforme, hvor borgerne kan få et særligt panoramisk blik over parken
- Vandets gynger: gynger for børn og voksne der placeres på bassinkanten og giver sus og blik over vandet
- Bikeplateau: en del af cykelserviceinfrastrukturen i og omkring Haderslev, som skal anspore flere til at udforske kommunen på cykel. Et sted for cykelvask, pumpning, el-opladningspost, drikkepost og samvær.
PROJEKT: Etablering af klimapark på Jomfrustien i Haderslev
ORGANISATION: Haderslev Kommune og Provas
PERIODE: 2023-2027
STØTTE: 20 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden
Det Grønne Museum

Foto: Det Grønne Museum
A.P. Møller Fonden har bevilget 11 mio. kroner til første etape af Det Grønne Museums udstillingssatsning, der i én sammenhængende fortælling skal formidle jagtens, skovens, landbrugets og madens danmarkshistorie. Gennem en moderne og interaktiv udstilling skal museet fortælle historien om menneskets liv i og med naturen på tværs af museets fire emneområder. Udstillingen vil også sætte fokus på, hvordan menneskets jagt efter det bedste liv også har haft store konsekvenser for vores omgivelser.
For Fonden har det været vigtigt at bidrage til formidlingen om, hvilken rolle mennesket har spillet i naturen. Det er en viden, som er særlig betydningsfuld, når samfundet i de kommende år skal tage flere og større beslutninger om klima, bæredygtighed og biodiversitet.
De to etaper af Det Grønne Museums Danmarkshistorie bliver en sammenhængende tidsrejse med mennesket i centrum gennem de sidste 13.000 år. I første udstillingsetape, der forventes åbnet i 2023, fortælles historien fra nutiden og tilbage til tiden omkring Anden Verdenskrig. I udstillingen vil publikum kunne se museets ikoniske genstande og blive klogere på menneskets ageren i nogle af de mest skelsættende år for vores planet.
I den anden etape, der forventes at åbne i 2026, fortsætter rejsen fra 1950 og helt tilbage til Istiden.
Fakta om Det Grønne Museum
- Det Grønne Museum er det nationale museum for jagten, skoven, landbruget og maden. Museet er et statsligt museum under Kulturministeriet.
- Museet har til huse på Gammel Estrup sammen med Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
- Det Grønne Museum er resultatet af fusionen mellem det tidligere Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum (Hørsholm) og det tidligere Dansk Landbrugsmuseum (Auning).
- Museets samling rummer mere end 77.000 genstande inden for de fire emneområder.
- Udstillingsarealet er på ca. 5500 m2, og rundt om museet findes 75 hektar med bl.a. historisk køkkenhave, økologisk landbrug og husdyr af gamle danske racer.
FAKTA
PROJEKT: Udstillingsprojekt om menneskets liv i og med naturen
ORGANISATION: Det Grønne Museum
PERIODE: 2021-2023
STØTTE: 11 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: Augustinus Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt museets egen medfinansiering