Keyword: Sociale formål
Herberget Lærkehøj

Foto: Carsten Lundager
Herberget Lærkehøj på Frederiksberg står nu over for en større renovering efter donationer fra A.P. Møller Fonden på 5 millioner kroner og Realdania på 3 millioner kroner.
Renoveringen skal sikre mere værdige forhold for de mennesker, der kommer på herberget og skabe bedre rammer til at hjælpe beboerne videre til livet i en permanent bolig. Også de ydre arealer skal opgraderes, hvilket betyder, at nabo-herberget Lindevangen også får gavn af projektet, fordi Lærkehøj og Lindevangen deler udeareal.
Lærkehøj er både herberg og natvarmestue for mennesker med både stofbrug og psykiatriske lidelser. Lindevangen, er et alkohol- og stoffrit herberg og er et af de få herberger, hvor det er muligt at blive indskrevet med børn.
”Vi støtter projektet både for at bidrage til mere værdige forhold for brugerne på Lærkehøj, og for at skabe mere trygge forhold udendørs til gavn for især de børn, der opholder sig på Lindevangen,” siger sekretariatsleder i A.P. Møller Fonden Hans Kristian Kristensen.
PROJEKT: Ombygning af Herberget Lærkehøj
ORGANISATION: S/I Institution Lindevangen
PERIODE: 2025-2026
STØTTE: 5 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
ANDEN STØTTE: 3 mio. kr. fra Realdania, Egernsund Wienerberger A/S donerer tegl til facaden og KFUKs Sociale Arbejde finansierer resten.
Botilbud i Hune til mennesker med autisme

Foto: SUF Hune, Den Sociale Udviklingsfond
Der er mennesker med autisme, der har så svære sanseforstyrrelser – for eksempel fra lys, lyd og lugte – at de har brug for særlige fysiske rammer for ikke at leve i konstant stress og angst. Med en bevilling på 10 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond har Den Sociale Udviklingsfond (SUF) åbnet tilbuddet SUF Hune på Kystvejen 16 mellem Rødhus og Hune i nordjylland. Tilbuddet består af 11 selvstændige boliger på en stor naturgrund. Her kan beboerne få den nødvendige ro samtidigt med, at hjælp og fællesskabet er inden for rækkevidde.
Den eksisterende landejendom er blevet ombygget til fællesfaciliteter, administration og tre selvstændige lejligheder. På naturgrunden er der opført otte mindre huse med hver sin bolig, som passer ind i naturen, og som samtidig er indrettet med lysindfald og lyddæmpning, der tilgodeser målgruppen. På grunden er der også en sø, hvor en ny beplantning skal bidrage til et naturskønt miljø med høj biodiversitet.
Botilbuddet åbnede i januar 2025, og de første beboere er flyttet ind.
PROJEKT: Støtte til etablering af nyt botilbud for mennesker med autisme med massive sanseforstyrrelser
ORGANISATION: Den Sociale Udviklingsfond (Odense)
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 10 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: SUF Hune
Fairhuse

Foto: KFUM og KFUK i Danmark
Snart kan unge i Esbjerg og København mødes i to helt nye aktivitetshuse kaldet ”Fairhuse”. Her bestemmer de selv, hvilke aktiviteter der skal være i husene og de har ansvaret for både at planlægge og gennemføre dem.
”Fairhusene” er især et tilbud til unge, som ikke er aktive i traditionelle idræts- og fritidstilbud. Det er donationer på 13 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden, der gør det muligt at åbne i de to byer. Udvidelsen er baseret på de gode erfaringer fra det første ”Fairhus” i Aarhus, som Den A.P. Møllerske Støttefond støttede med 7 millioner kroner tilbage i 2023.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter ”Fairhusene” for at styrke, at flere unge får mulighed for at udvikle sig i fællesskab med andre og for at forebygge mistrivsel blandt unge.
Det er KFUM og KFUK i Danmark, der står bag ”Fairhusene”, som har afsæt i de unges ønsker og med tiden kan udbredes til flere steder i landet.
PROJEKT: Fair chancer til unge i flere byer (Esbjerg og København)
ORGANISATION: KFUM og KFUK i Danmark
PERIODE: 2025-2029
STØTTE: 13 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 7 mio. kr. i 2023 (Aarhus)
ANDEN STØTTE: 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden
LÆS MERE: Fairhuset
Solvogne til Ukraine

Illustration: Quantum Green Solutions
Flere danske virksomheder er gået sammen med Folkekirkens Nødhjælp om at udvikle en prototype af en såkaldt solvogn. Vognen er mobil og får strøm via solpaneler. Den kan levere 16.000 kilowatt strøm og 28.800 liter rent vand i døgnet i et land, der er udfordret af svigtende forsyninger af både strøm og vand, som følge af krigen.
For at brede konceptet ud støtter Fonden Folkekirkens Nødhjælps indkøb af yderligere 13 solvogne. Det vil kunne forsyne over 9.000 mennesker i Mykolajiv og Kherson-området med vand og strøm.
Solvognene vil blive opstillet, der hvor behovet er størst, og blive fremstillet på licens i Ukraine. På lang sigt kan der produceres 100 enheder, som også kan benyttes af andre nødhjælpsorganisationer i Ukraine. Og med tiden i krisesituationer andre steder i verden.
PROJEKT: Solvognen – en off-grid løsning til ren energi og vand
ORGANISATION: Folkekirkens Nødhjælp
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 15,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: Folkekirkens Nødhjælp
ZERO PET/CT-skanner til Rigshospitalet

Foto: Rigshospitalet
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Det er, hvad patienter i hele landet, kan se frem til. Fremtidens skanner – en såkaldt ZERO PET/CT-skanner – er nemlig på vej til Rigshospitalet efter en donation på 95 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
Formanden for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, siger: “Fonden ønsker med donationen til den nye og meget avancerede skanner at sikre sårbare patienter, som for eksempel børn, gravide og kræftramte, markant bedre og mere skånsomme behandlingsmuligheder.”
Den nye skanner er lige nu under udvikling i USA efter en idé fostret af Rigshospitalets billeddiagnostiske specialister. Rigshospitalet bliver dermed det første sted i verden til at tage den i brug. Skanneren får – udover fordelene for patienter med behov for mange gentagne skanninger – flere anvendelsesmuligheder. Herunder bedre muligheder for at opdage små kræftsvulster, PET/CT-skanninger af børn, behandlingsopfølgninger på flere lidelser, samt skanning af gravide med gentagne afbrudte graviditeter. Den nye skanner vil også blive brugt til forskning.
ZERO-skanneren forventes klar i 2027. Som en del af donationen får Rigshospitalet allerede i 2025 adgang til en ekstra af de nyeste PET/CT-skannere indtil, at selve ZERO-skanneren er klar.
PROJEKT: ZERO-skanner til Rigshospitalet
ORGANISATION: Region Hovedstaden
PERIODE: 2025-2046
STØTTE: 95 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden
LÆS MERE: Pressemeddelelse
Hjem til forældreløse ukrainske børn

Foto: Colourbox
Den russiske invasion af Ukraine har store konsekvenser for civilbefolkningen.
For at hjælpe de alt for mange forældreløse ukrainske børn, støtter Den A.P. Møllerske Støttefond op om Olena Zelenska Fondens arbejde med at bygge nye og sikre hjem til såkaldte storplejefamilier i Ukraine. På grund af krigen er behovet for plejefamilier meget stort. Og oveni er mange af plejefamiliernes eksisterende boliger tæt på fronten blevet ødelagt under krigen.
Hver ny bolig får plads til op mod ti børn og deres plejeforældre. Her får plejefamilierne, i tidssvarende rammer og under tilsyn, mulighed for at skabe et trygt hjem for de børn, som har mistet alt. Med Fondens støtte kan der opføres op mod ti nye hjem til storplejefamilierne.
De nye boliger vil blive opført i sikre områder i Ukraine.
Projektet gennemføres af den ukrainske præsidentfrue Olena Zelenskas Fond i samarbejde med den danske stat.
PROJEKT: Room for Childhood
ORGANISATION: Erhvervsstyrelsen (Ukraine)
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: Donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Hospicegården Filadelfia

Foto: Marie-Louise Baes
For at imødekomme det stigende behov for hospicepladser udvider Hospicegården Filadelfia med to nye patientstuer. Udvidelsen vil gøre det muligt for Filadelfia at tilbyde omsorg og lindring til flere patienter og pårørende i livets sidste fase.
Udvidelsen er gjort mulig med donationer på 14,2 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 3 millioner kroner fra Sorana A/S. Donationerne går udover de ekstra patientstuer også til ombygning af et fælleskøkken og rum til besøgende børn og unge.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Hospicegården Filadelfia for at bidrage til livskvaliteten for patienterne i livets sidste fase og støtte de pårørende. Samtidigt får både medarbejdere og frivillige bedre rammer at arbejde i.
Region Sjælland har givet tilsagn om at finansiere driften af de to ekstra stuer.
PROJEKT: Opgradering og forbedring af Hospicegårdens palliative tilbud til patienter og pårørende
ORGANISATION: Hospicegården Filadelfia
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 14,2 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
ANDEN STØTTE: 3 mio. kr. fra Sorana A/S
Flere mænd i fællesskaber

Foto: Canva
Mange mænd har svært ved at tale om deres mentale helbred. Derfor skal der er etableres 25 nye gruppefællesskaber, der skal hjælpe mænd med at finde styrke i samvær om aktiviteter og samtale.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter “Flere Mænd i Fællesskaber” med en bevilling på 9,5 millioner kroner for at bidrage til projektets afsæt om selvhjælp – det vil sige idéen om, at der er hjælp og støtte i at møde ligesindede, der står i samme situation, som en selv.
Projektet Flere Mænd i Fællesskaber gennemføres af FriSe, landsorganisationen for frivilligcentre og selvhjælpsorganisationer, sammen med lokale medlemsorganisationer arbejde.
Projektet skal være med til at forebygge social isolation og svær ensomhed ved at tiltrække flere mænd til fællesskaber, som omfatter både de klassiske gruppesamtaler, men også nye måder at mødes, fx omkring udendørs aktiviteter.
PROJEKT: FLERE mænd i fællesskaber
ORGANISATION: FriSe, Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 9,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: FriSe
Røde Kors Fællesskabshuse

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 15 millioner kroner vil Røde Kors i løbet af de næste 3 år åbne 20 nye huse, der skal danne rammen for fællesskab og medmenneskelighed.
Husene bliver et åndehul, hvor mennesker kan mødes over en kop kaffe og få støtte i livets store og små kriser. Ambitionen er at styrke trivslen og mindske ensomheden i lokalsamfundet.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter de 20 nye fællesskabshuse for at styrke rammerne for fællesskaber mellem mennesker, bekæmpe ensomhed og i sidste ende øge det enkelte menneskes muligheder for at hjælpe sig selv.
Husene skal ligge i hele Danmark og Røde Kors er i gang med at finde egnede steder på centrale beliggenheder, så det bliver let at finde derhen. De vil blive drevet af lokale frivillige, og alle skal føle sig velkomne, når de træder ind i husene.
Tanken er også, at det fællesskab, der vil opstå i de nye huse, kan tiltrække både flere unge frivillige og skabe et større engagement i byen, samt styrke samarbejdet med kommune, andre lokale organisationer og borgergrupper.
PROJEKT: Fællesskabshuse – bedre rammer for fællesskaber
ORGANISATION: Røde Kors
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 15 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
UngHavn

Foto: UngHavn Danmark
Ungdomsskoleforeningens projekt ”UngHavn” har modtaget en bevilling på 8 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond til, at flere unge kan prøve kræfter med det maritime liv i havne i otte kommuner forskellige steder i landet.
Ideen om UngHavn opstod i Holbæk, hvor Ungdomsskolen, Nationalmuseet og Kystliv Holbæk gik sammen om at give unge mulighed for at prøve kræfter med det maritime liv, og åbne de unges øjne for nye udviklingsmuligheder med afsæt i det fællesskab, som de praktiske opgaver og oplevelserne skaber.
I ”UngHavn” kan unge prøve kræfter med alt fra sejladser til maritimt håndværk. Ombord på skibene kommer de unge ud på ukendt territorium, hvor man bliver nødt til at samarbejde for at få skibet til at sejle. Når vinteren sætter ind, rykker UngHavn indendørs på havnen, hvor de kan hygge sig med at bygge modeller af skibene med deres nye venner.
Erfaringerne fra Holbæk er så positive, at de nu skal bredes ud til yderligere syv kommuner: Roskilde, Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Svendborg, Guldborgsund, Helsingør og Jammerbugt.
Alle unge mellem 12 og 25 år kan deltage i de maritime aktiviteter – også bogligt stærke, ensomme og angste. Op mod 3.650 unge forventes at deltage i UngHavns aktiviteter.
PROJEKT: UngHavn Danmark – Fælles om et maritimt tredje
ORGANISATION: Ungdomsskoleforeningen
PERIODE: 2024-2027
STØTTE: 8 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Avanceret robot-operationsteknik

Foto: Rigshospitalet
På baggrund af et tæt forskningssamarbejde om at forbedre den kirurgiske behandling af kræft i halsen har Afdelingen for Øre-Næse-Halskirurgi & Audiologi på Rigshospitalet, og Cluster for Molecular Imaging på Københavns Universitet, modtaget en donation på 32,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Donationen gør det muligt at købe en avanceret robot og to fluorescenskameraer til henholdsvis Rigshospitalet og Københavns Universitet. Med udstyret bliver det muligt at indsprøjte fluorescerende molekyler, som binder sig til kræftcellerne og gør det muligt for kirurgerne at lokalisere kræften helt præcist på skærme således, at de kan fjerne alt det syge væv med robotten. Metoden er mere skånsom for patienten og forventes at mindske risikoen for tilbagefald.
A.P. Møller Fonden støtter anskaffelsen af den avancerede robot og de to fluorescenskameraer til Rigshospitalet og Københavns Universitet for at bidrage til en markant bedre behandling af de omkring 1.600 patienter, der hvert år får konstateret kræft i halsen, og til den fortsatte forskning i den banebrydende behandlingsmetode.
PROJEKT: Avanceret robotteknologi og optisk guidet kræftkirurgi
ORGANISATION: Rigshospitalet, Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi & Audiologi/Cluster for Molecular Imaging på Københavns Universitet
PERIODE: 2024-2029
STØTTE: 32,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden
Forælderkollegiet på Frederiksberg

Foto: Forælder Fonden
Med en donation på 33 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond kan børn og voksne på Forælderkollegiet på Frederiksberg nu se frem til en tiltrængt renovering af deres hjem. Renoveringen gør det muligt for alle beboere, som er eneforsørgere under uddannelse og deres børn, at få moderne, trygge og betalbare boliger med gode rammer for fællesskab i hverdagen. Et fællesskab som erfaringsmæssigt kan give familierne større overskud til at passe både studier og forældrerollen – ofte efter en turbulent periode i livet.
Samtlige ejendommens 13 lejligheder får med renoveringen eget køkken, bad og toilet. På hver etage bliver der indrettet fællesfaciliteter, der sammen med et stort køkken i stueetagen kan bruges til fælles madlavning til gavn for fællesskabet på kollegiet. Som en del af arbejdet vil ejendommen også blive skimmelrenoveret og isoleret bedre.
Renoveringen kommer til at respektere den karakterfulde ejendoms arkitektur og den store gamle have, som i mere end 140 år har tjent et socialt formål.
PROJEKT: Renovering og transformation af Forælderkollegiet Virginiavej 12, Frederiksberg
ORGANISATION: Forælder Fonden
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 33 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Moderne hospice på Sankt Lukas Stiftelsen

Illustration: © BIG - Bjarke Ingels Group
Alt for mange mennesker dør uden at få tilbudt tilstrækkelig lindring og støtte. Derfor vil Sankt Lukas Stiftelsen bygge et nyt moderne hospice, så flere uhelbredeligt syge får bedre betingelser i den sidste svære tid. Det nye hospice vil blive opført på Sankt Lukas Stiftelsens grund i Hellerup, hvilket er muligt takket være donationer på 260 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 100 millioner kroner fra selskabet Sorana.
Sankt Lukas Stiftelsen – med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond og selskabet Sorana – går nu i gang med en ambitiøs udviklingsplan kaldet Palliationscentret. Takket være støtten fra fondene bliver det blandt andet muligt at bygge et nyt voksenhospice med plads til 36 patienter og et nyt og større børne- og ungehospice med plads til 8 indlagte familier. Hertil kommer bedre rammer for det hospiceteam, som kører ud til de mennesker, der ønsker at dø hjemme og et daghospice, der vil gøre det muligt at tilbyde flere uhelbredeligt syge den såkaldt palliative behandling og støtte.
”Værdighed, lindring og trygge rammer er altafgørende, når livstruende sygdom rammer. Det gælder både for den enkelte sygdomsramte såvel som for de pårørende. Da behovet for flere pladser er stort, støtter Fonden op om udbygningen og kvalitetsløftet af Sankt Lukas Stiftelsens Hospice,” siger formand for Den A. P. Møllerske Støttefond, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Med det nye byggeri får alle Sankt Lukas Stiftelsens enheder mere kapacitet, herunder voksenhospicet, det udgående hospiceteam, børne- og ungehospicet samt et helt nyt daghospice. I praksis betyder det, at Sankt Lukas Stiftelsen i 2030 vil kunne tage imod ca. 2100 patienter om året mod 600 i dag. Det nye center skaber samtidigt langt bedre rammer, som gør det muligt at styrke sammenhængen mellem de faste hospicepladser og de udgående hospiceteams.
Palliationscentret er et stort ønske for Sankt Lukas Stiftelsen, der har spillet en nøglerolle for udviklingen af palliative tilbud i Danmark, bl.a. med indførelsen af det første hospice i 1992 og det første hospice for børn og unge i 2015.
Arkitektteamet BIG – Bjarke Ingels Group og Creo Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen om det kommende hospicebyggeri på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup.
I projektforslaget har bygningerne detaljerede facader af gule genbrugstegl og synlige trækonstruktioner og træoverflader indenfor. Alle patientstuer har private balkoner eller terrasser, og i fællesrummene kan patienter og pårørende mødes eller gå ud i smukke haver. De to nye hospicebygninger bliver forbundet og omgivet af en stor sansehave, der rummer naturtyper fra hele Danmark. Uanset, hvor man kommer fra i landet, vil man derfor kunne opleve haven som hjemlig og et sted, der bringer minder frem.
PROJEKT: Nyt state-of-the-art hospicebyggeri på Sankt Lukas Stiftelsen
ORGANISATION: Fonden Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen
PERIODE: 2023-2027
STØTTE: 260 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 100 millioner kroner fra selskabet Sorana A/S
ARKITEKTER: BIG – Bjarke Ingels Group og Creo Arkitekter
LÆS MERE: BIG – Bjarke Ingels Group og Sankt Lukas Stiftelsen
Landsforeningen Mistet Barn
Bedre hjælp til forældre, der har mistet et barn.

Foto: Colourbox
Over 500 forældre mister hvert år et barn under 18 år. Det er en voldsom oplevelse, som rammer familien hårdt med konsekvenser for både privatliv og arbejdsliv. Mange er i risiko for at udvikle komplicerede sorgreaktioner, som gør det svært for familierne at komme tilbage til et nogenlunde almindeligt liv.
Landsforeningen Mistet Barn og Det Nationale Sorgcenter vil gennem et samarbejde styrke indsatsen og hjælpen til forældre, der har mistet et barn. Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 6,4 millioner kroner bliver det muligt for de to organisationer at tilbyde bedre hjælp til flere.
Med samarbejdet og den styrkede indsats vil de to organisationer blive bedre rustet til at hjælpe og rådgive forældre i sorg. Med projektet udvikles en mere systematisk fremgangsmåde, hvorpå forældrene tilbydes hjælp.
PROJEKT: Bedre hjælp til forældre, som har mistet et barn
ORGANISATION: Landsforeningen Mistet Barn
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 6,4 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Holstebro Krisecenter - Ung Uden Vold

Foto: Colourbox
Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 7,2 millioner kroner til et treårigt rådgivnings- og forebyggelsesprojekt på Holstebro Krisecenter for unge voldsramte i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner.
Det bliver det første sted i landet, at et krisecenter i fællesskab med kommuner og politiet kan arbejde med at hjælpe den enkelte voldsramte unge videre. Tilbuddet gælder alle voldsramte mellem 14 og 17 år i de tre kommuner, hvor de vil kunne få anonym rådgivning.
Med bevillingen får også alle skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser i Nordvestjylland mulighed for at modtage krisecenterets forbyggende undervisning af unge.
Holstebro Krisecenter vil have det nye rådgivningstilbud klar i løbet af foråret 2024. Den forebyggende undervisning er planlagt til at gå i gang i august 2024.
PROJEKT: Ung Uden Vold
ORGANISATION: Holstebro Krisecenter
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 7,2 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Human Practice Foundation

Foto: Colourbox
Human Practice Foundation modtager 13 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til udvidelse af perspektivrigt trivselsprogram
Med donationen fra Fonden kan Human Practice Foundation hjælpe 10.000 folkeskolebørn med trivselsforløb på 30 folkeskoler rundt om i landet.
A.P. Møller Fonden støtter projektet for at bidrage til at udbrede nye metoder til at styrke børn og unges trivsel.
Trivselsprogrammet ‘Indre Styrke’ blev grundlagt i 2020 for at imødegå den stigende mistrivsel blandt folkeskolebørn. Programmet giver både det enkelte barn og børn i klassefællesskaber konkrete værktøjer til at styrke deres selvværd og fællesskab.
Human Practice Foundation arbejder med at skabe social forandring i marginaliserede område i Storbritannien, Schweiz, Sverige, Nepal, Kenya og Danmark. Formålet er at bekæmpe fattigdom, primært gennem uddannelse.
Om Human Practice Foundation
Human Practice Foundation blev grundlagt i 2014. Organisationens mission er at fremme børns trivsel. Trivselsprogrammet ‘Indre Styrke’ tilbyder en unik tilgang, der styrker børns selvtillid og tro på sig selv, samtidig med at de lærer at deltage aktivt i fællesskaber.
Læs mere om Human Practice Foundation
PROJEKT: Udvidelse af perspektivrigt trivselsprogram
ORGANISATION: Human Practice Foundation
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 13 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden
Center for Ludomani
Med det treårige projekt 'Mere på Spil' bliver behandlingen af spilafhængige løftet.

Illustration: Colourbox
Med det treårige projekt ‘Mere på Spil’ får Center for Ludomani mulighed for at at tilbyde et endnu bedre udrednings- og behandlingstilbud til spilafhængige på centrets fire behandlingssteder i Danmark. Projektet bygger på grundige forundersøgelser og en række kliniske erfaringer.
‘Mere på Spil’ skal give spilafhængige et bedre udgangspunkt for at få den rette hjælp, når de er mest motiveret for forandringen, og målet er at hjælpe så tidligt som muligt med at finde frem til de dybere liggende årsager til spilafhængigheden. Dele af projektet er allerede afprøvet, og har vist sig at skabe stor værdi for de ramte.
Omdrejningspunktet for projektet er et tværfagligt samarbejde mellem autoriserede psykologer og psykiatere.
PROJEKT: Mere på spil
ORGANISATION: Center for Ludomani
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 9,2 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Kvindekrisecenter Bornholm

Beboerne på kvindekrisecenteret på Bornholm er blandt de mest truede i landet og er søgt mod Bornholm for at komme længst muligt væk. Med et nyt specialbygget hus bliver fokus på tryghed, ro og sikkerhed endnu stærkere.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter opførelsen af landets første nybyggede kvindekrisecenter, fordi placeringen på Bornholm og det nye byggeri kan tilbyde større tryghed for nogle af landets mest udsatte kvinder og børn.
Det nye kvindekrisecenter får plads til seks familier, og vil herudover bestå af fællesarealer, en sansehave samt ambulant behandling og administration. Byggeriet forventes at stå klart inden for få år, når den endelige udformning af projektet er på plads.
PROJEKT: Opførelse af nyt hus til Kvindekrisecenter Bornholm
ORGANISATION: Kvindecenter Bornholm
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 36,5 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Specialiseret autismecenter i Fredericia

Illustration: Wienberg Architects
En donation på 9 millioner kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Region Syddanmarks nye specialiserede autismecenter gør det muligt at opføre et aktivitetshus og en gangbro, som giver bedre adgang til områdets naturoplevelser og lokalområde i det hele taget. Tiltagene vil kunne understøtte beboernes aktiviteter og dermed bidrage til bedre livskvalitet for mennesker med autisme i Region Syddanmark.
Det første spadestik til opførslen af det nye autismecenter i Fredericia blev taget i marts 2023. Når centeret er færdigt, kommer det til at rumme 21 boliger til borgere, som har brug for støtte i hverdagen.
Den nye gangbro kommer til at være en åben grænse mellem borgernes trygge base i deres hjem på centeret, den mere vilde natur og de øvrige omgivelser. På samme måde kommer det nye aktivitetshus til at være en god ramme for aktiviteter, som mennesker med autisme ellers kan have svært ved at deltage i. Aktivitetshuset kommer til at danne ramme for f.eks. motion, computerspil og sociale arrangementer med ligesindede og familier, og vil dermed være med til at give gode oplevelser.
PROJEKT: Aktivitetshus og gangbro til autismecenter i Fredericia
ORGANISATION: Region Syddanmark
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 9 millioner fra A.P. Møllerske Støttefond
Opgradering af Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård

Foto: Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård
Beboerne på krisecenteret får bedre forhold i fremtiden efter en donation på 20 millioner kroner fra den A.P. Møllerske Støttefond. Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård i Hvidovre hjælper i gennemsnit ca. 100 kvinder, børn og mænd hvert år. Det er et af de eneste krisecentre i landet, hvor der er plads til alle køn og aldre.
For alle beboere gælder det, at et ophold på Svendebjerggård skal være et afsæt til et positivt vendepunkt på et sårbart tidspunkt i livet. Donationen gør det muligt at ombygge og renovere 20 værelser, så alle værelser fremover får bad og toilet. De mere tidssvarende rammer er vigtige, når det handler om at skabe den ro, som er nødvendig for, at beboerne kan komme godt videre i livet.
Krisecentret som ellers er velholdt, blev bygget for knapt 70 år siden til en anden tid med andre krav til værelser. Donationen løfter derfor forholdene for beboerne på krisecentret, og er med til at fremtidssikre driften af institution til gavn for både beboere og ansatte.
PROJEKT: Opgradering af Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård
ORGANISATION: Frelsens Hær
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 20 millioner fra A.P. Møllerske Støttefond
Specialefterskolen Finderup Efterskole

Foto: Finderup Efterskole
Udvikling af nye fysiske rammer på Finderup Efterskole, der skaber større sammenhæng mellem bevægelse, udeliv, kreativitet, håndværk, socialt samvær og boglig undervisning.
På Finderup Efterskole får nogle af de unge, som har det allersværest med skolegang og trivsel, hjælp. For eksempel har flere af specialefterskolens elever inden de starter på efterskolen slet ikke været i skole gennem længere tid.
Gennem de seneste år har skolen oplevet en markant større søgning, og med en bevilling på 28 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond kan skolen nu se frem til bedre fysiske rammer.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter udviklingen af nye fysiske rammer på Finderup Efterskole, for at skabe større sammenhæng mellem bevægelse, udeliv, kreativitet, håndværk, socialt samvær og boglig undervisning. Det vil styrke efterskolens muligheder for at give den enkelte elev et bedre afsæt til livet efter efterskolen.
Et af hovedelementerne i projektet er en ny fløj, der skal indeholde en foredragssal, undervisningslokaler og et billedkunst- og håndarbejdslokale. Den nye fløj kommer til at forbinde skolens eksisterende hal og værksteder med hovedbygningen og vil samtidig tilføre et antal mindre, uformelle opholdsarealer, der kan understøtte de unges samvær. Også udenfor kommer der flere forskellige ”grønne rum”, som kan bruges til både undervisning og socialt samvær. Efterskolens historiske bygninger får derudover nyt liv med en ny hovedindgang og et nyt fælles mødested for elever og medarbejdere.
Projektet er resultatet af en længerevarende dialog på efterskolen mellem bestyrelsen, ledelsen, eleverne, medarbejderne og en række eksterne fagfolk.
PROJEKT: Forbedring af fysiske rammer på Finderup Efterskole
ORGANISATION: Finderup Efterskole
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 28 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Støtte til ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien

Foto: iStock
Den A.P. Møllerske Støttefond har besluttet at støtte ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien med i alt 50 millioner kroner til flere nødhjælpsorganisationer:
1. Tyrkisk Røde Halvmåne/Syrisk Røde Halvmåne med tilsammen 25 millioner kroner. Bevillingen gives gennem Dansk Røde Kors. Støtten er til humanitært nødhjælpsarbejde i de jordskælvsramte områder i hhv. Tyrkiet og det nordvestlige Syrien.
2. Red Barnet (Save the Children) med 15 millioner kroner med vægt på humanitært nødhjælpsarbejde i de ikke-regeringskontrollerede områder i Syrien, herunder indsatser målrettet børn. Tillige støttes indsats i Tyrkiet, primært med fokus på børn, såsom arbejde med opsporing af pårørende.
3. Dansk Flygtningehjælp med 10 millioner kroner til humanitært arbejde og nødhjælp i flygtningelejre for syriske flygtninge, beliggende i Tyrkiet.
PROJEKT: Støtte til ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien
ORGANISATION: Tyrkisk Røde Halvmåne/Syrisk Røde Halvmåne gennem Dansk Røde Kors, Red Barnet (Save the Children) og Dansk Flygtningehjælp
STØTTE: 50 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Cyklotron til Herlev og Gentofte Hospital

Foto: iStock
Herlev og Gentofte Hospital får inden længe en ny cyklotron, som skal supplere hospitalets nuværende cyklotron, hvis kapacitet er udnyttet fuldt ud.
En cyklotron er en helt særlig maskine, som producerer sporingsstoffer til brug ved hospitalets mere end 10.000 årlige PET-scanninger. PET-scanningerne er et vigtigt og fintfølende redskab, når patienter med kræft, demens eller uafklaret sygdom diagnosticeres og behandles. Med den nye cyklotron kan hospitalet forbedre diagnosticeringen og sikre behandlingsmulighederne for de mange patienter ramt af alvorlig sygdom.
Den nye cyklotron erhverves med en bevilling på 36 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden. Hospitalet fik den nuværende cyklotron i 2007, også efter en bevilling fra Fonden.
PROJEKT: Ny cyklotron til Herlev og Gentofte Hospital
ORGANISATION: Herlev Hospital
PERIODE: 2022-2025
STØTTE: 36 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden