Fond: Den A.P. Møllerske Støttefond
Botilbud i Hune til mennesker med autisme

Foto: SUF Hune, Den Sociale Udviklingsfond
Der er mennesker med autisme, der har så svære sanseforstyrrelser – for eksempel fra lys, lyd og lugte – at de har brug for særlige fysiske rammer for ikke at leve i konstant stress og angst. Med en bevilling på 10 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond har Den Sociale Udviklingsfond (SUF) åbnet tilbuddet SUF Hune på Kystvejen 16 mellem Rødhus og Hune i nordjylland. Tilbuddet består af 11 selvstændige boliger på en stor naturgrund. Her kan beboerne få den nødvendige ro samtidigt med, at hjælp og fællesskabet er inden for rækkevidde.
Den eksisterende landejendom er blevet ombygget til fællesfaciliteter, administration og tre selvstændige lejligheder. På naturgrunden er der opført otte mindre huse med hver sin bolig, som passer ind i naturen, og som samtidig er indrettet med lysindfald og lyddæmpning, der tilgodeser målgruppen. På grunden er der også en sø, hvor en ny beplantning skal bidrage til et naturskønt miljø med høj biodiversitet.
Botilbuddet åbnede i januar 2025, og de første beboere er flyttet ind.
PROJEKT: Støtte til etablering af nyt botilbud for mennesker med autisme med massive sanseforstyrrelser
ORGANISATION: Den Sociale Udviklingsfond (Odense)
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 10 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: SUF Hune
Ribe Domkirke

Foto: Folmer Iversen
Ribe Domkirke er et velkendt og værdsat nationalt klenodie. Men de mange kirkegængere og besøgende har slidt på kirken. Med bevillinger på 100 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond, 20 millioner kroner fra Augustinus Fonden og 20 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, kan Ribe Domsogn snart gå i gang med en omfattende, men nænsom restaurering og modernisering af kirkens indre.
”Ribe Domkirke symboliserer den tidlige kristendom i Danmark. Kirken er et vigtigt vartegn ikke blot i Grænselandet, men for hele Danmark med sin særlige arkitektur og enestående kulturhistoriske værdier. Vi i Fonden ønsker også gerne at kunne bidrage til den vigtige indvendige istandsættelse, der vil ske med respekt for historie og bevaring, men tillige indlemme nye klimaløsninger. Alt til gavn for nutidens og morgendagens kirkegængere samt kirkens mange øvrige besøgende,” udtaler formand for Den A.P. Møllerske Støttefond Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Den seneste store restaurering af Ribe Domkirke fandt sted mellem 1883-1904, så det er mere end en hundredårs begivenhed, der nu står for døren.
Det er Domkirkens indre, som skal istandsættes og nyindrettes. Et vigtigt element er et nyt varmesystem i form af gulvvarme, som både vil bidrage til et mere behageligt indeklima og værne om kirkens mange fine genstande. Når nu gulvet alligevel er brudt op, benyttes lejligheden til at udføre nye arkæologiske udgravninger. De kan vise sig at blive særdeles spændende, idet man endnu ikke har fundet spor af det, der formentlig var Danmarks første kirke i form af Ansgars Kirke.
Med etablering af gulvvarme følger også ny gulvbelægning. Kirken skal have nyt lydanlæg, ligesom belysningen skal optimeres. Al murværk skal gennemgås og kalkes. For at energioptimere skal der etableres vindfang for de store porte og forsatsruder i det omfang, det er muligt. Desuden planlægges en fornyelse af domkirkens inventar og konservering af det historiske inventar.
PROJEKT: Restaurering af Ribe Domkirke. Istandsættelse og nyindretning af domkirkens interiør
ORGANISATION: Ribe Domkirke
BYGHERRER: Ribe Domkirkesogns menighedsråd samt Ribe Stiftsøvrighed der er projektets øverste myndighed og har kirkekonsulenter samt Kgl. Bygningsinspektør som rådgivere
PERIODE: 2025-2028
STØTTE: 100 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond, 20 mio. kr. fra Augustinus Fonden og 20 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Derudover bidrager Ribe Stift med 20 mio. kr. Resterende midler søges i bl.a. Kirkeministeriet.
LÆS MERE: Ribe Domkirke
Grønjordskollegiets fælleshus

Foto:
Kollegianerne på Grønjordskollegiet på Amager får et nyt fælleshus.
Grønjordskollegiet består i dag af fem boligblokke og en administrationsbygning fordelt omkring nogle store parkeringsarealer. Kollegianerne har indtil nu manglet et naturligt samlingspunkt for livet på kollegiet. Det laves der om på nu. Administrationsbygningen bliver nemlig bygget om til et nyt fælleshus med plads til foreninger, kollegianernes møder og større arrangementer.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Grønjordskollegiets nye fælleshus med 10 millioner kroner for at give kollegianerne væsentligt bedre betingelser for at danne og fastholde værdifulde fællesskaber og venskaber på tværs af uddannelsesmæssige, kulturelle og sociale baggrunde.
Grønjordskollegiet er hjem for ca. 1.000 studerende fra diverse uddannelser i Storkøbenhavn og administreres af den almene boligorganisationsadministration FA09.
PROJEKT: Rammen for spirende fællesskaber
ORGANISATION: Grønjordskollegiet
PERIODE: 2025
STØTTE: 10 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: Grønjordskollegiet
Fairhuse

Foto: KFUM og KFUK i Danmark
Snart kan unge i Esbjerg og København mødes i to helt nye aktivitetshuse kaldet ”Fairhuse”. Her bestemmer de selv, hvilke aktiviteter der skal være i husene og de har ansvaret for både at planlægge og gennemføre dem.
”Fairhusene” er især et tilbud til unge, som ikke er aktive i traditionelle idræts- og fritidstilbud. Det er donationer på 13 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden, der gør det muligt at åbne i de to byer. Udvidelsen er baseret på de gode erfaringer fra det første ”Fairhus” i Aarhus, som Den A.P. Møllerske Støttefond støttede med 7 millioner kroner tilbage i 2023.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter ”Fairhusene” for at styrke, at flere unge får mulighed for at udvikle sig i fællesskab med andre og for at forebygge mistrivsel blandt unge.
Det er KFUM og KFUK i Danmark, der står bag ”Fairhusene”, som har afsæt i de unges ønsker og med tiden kan udbredes til flere steder i landet.
PROJEKT: Fair chancer til unge i flere byer (Esbjerg og København)
ORGANISATION: KFUM og KFUK i Danmark
PERIODE: 2025-2029
STØTTE: 13 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 7 mio. kr. i 2023 (Aarhus)
ANDEN STØTTE: 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden
LÆS MERE: Fairhuset
Solvogne til Ukraine

Illustration: Quantum Green Solutions
Flere danske virksomheder er gået sammen med Folkekirkens Nødhjælp om at udvikle en prototype af en såkaldt solvogn. Vognen er mobil og får strøm via solpaneler. Den kan levere 16.000 kilowatt strøm og 28.800 liter rent vand i døgnet i et land, der er udfordret af svigtende forsyninger af både strøm og vand, som følge af krigen.
For at brede konceptet ud støtter Fonden Folkekirkens Nødhjælps indkøb af yderligere 13 solvogne. Det vil kunne forsyne over 9.000 mennesker i Mykolajiv og Kherson-området med vand og strøm.
Solvognene vil blive opstillet, der hvor behovet er størst, og blive fremstillet på licens i Ukraine. På lang sigt kan der produceres 100 enheder, som også kan benyttes af andre nødhjælpsorganisationer i Ukraine. Og med tiden i krisesituationer andre steder i verden.
PROJEKT: Solvognen – en off-grid løsning til ren energi og vand
ORGANISATION: Folkekirkens Nødhjælp
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 15,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: Folkekirkens Nødhjælp
Hjem til forældreløse ukrainske børn

Foto: Colourbox
Den russiske invasion af Ukraine har store konsekvenser for civilbefolkningen.
For at hjælpe de alt for mange forældreløse ukrainske børn, støtter Den A.P. Møllerske Støttefond op om Olena Zelenska Fondens arbejde med at bygge nye og sikre hjem til såkaldte storplejefamilier i Ukraine. På grund af krigen er behovet for plejefamilier meget stort. Og oveni er mange af plejefamiliernes eksisterende boliger tæt på fronten blevet ødelagt under krigen.
Hver ny bolig får plads til op mod ti børn og deres plejeforældre. Her får plejefamilierne, i tidssvarende rammer og under tilsyn, mulighed for at skabe et trygt hjem for de børn, som har mistet alt. Med Fondens støtte kan der opføres op mod ti nye hjem til storplejefamilierne.
De nye boliger vil blive opført i sikre områder i Ukraine.
Projektet gennemføres af den ukrainske præsidentfrue Olena Zelenskas Fond i samarbejde med den danske stat.
PROJEKT: Room for Childhood
ORGANISATION: Erhvervsstyrelsen (Ukraine)
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: Donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Ocean Plastic Forum

Foto: Unsplash
Ocean Plastic Forum arbejder for at mindske plastik i verdenshavene.
Projektet, der involverer frivillige og professionelle dykkere, har til formål at identificere og fjerne spøgelsesnet (efterladte eller tabte fiskenet og andet fiskeriudstyr) fra vrag i Øresund, samt genanvende plastaffaldet i nye, bæredygtige produkter. Projektet søger at forbedre biodiversiteten og havmiljøet i Øresund og øge offentlighedens bevidsthed om vigtigheden af marine miljøinitiativer, der kan genoprette havmiljøet. Dette gøres gennem en kombination af tekniske oprensningsaktiviteter og en dokumentarserie.
Ocean Plastic Forum har modtaget 4 millioner kroner i støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Projektet støttes også af både Orients Fond og With Fonden.
PROJEKT: Opsamling af spøgelsesnet – og fortællingen herom – i den marine naturnationalpark Øresund
ORGANISATION: Ocean Plastic Forum
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 4 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: Ocean Plastic Forum
Hospicegården Filadelfia

Foto: Marie-Louise Baes
For at imødekomme det stigende behov for hospicepladser udvider Hospicegården Filadelfia med to nye patientstuer. Udvidelsen vil gøre det muligt for Filadelfia at tilbyde omsorg og lindring til flere patienter og pårørende i livets sidste fase.
Udvidelsen er gjort mulig med donationer på 14,2 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 3 millioner kroner fra Sorana A/S. Donationerne går udover de ekstra patientstuer også til ombygning af et fælleskøkken og rum til besøgende børn og unge.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Hospicegården Filadelfia for at bidrage til livskvaliteten for patienterne i livets sidste fase og støtte de pårørende. Samtidigt får både medarbejdere og frivillige bedre rammer at arbejde i.
Region Sjælland har givet tilsagn om at finansiere driften af de to ekstra stuer.
PROJEKT: Opgradering og forbedring af Hospicegårdens palliative tilbud til patienter og pårørende
ORGANISATION: Hospicegården Filadelfia
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 14,2 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
ANDEN STØTTE: 3 mio. kr. fra Sorana A/S
Flere mænd i fællesskaber

Foto: Canva
Mange mænd har svært ved at tale om deres mentale helbred. Derfor skal der er etableres 25 nye gruppefællesskaber, der skal hjælpe mænd med at finde styrke i samvær om aktiviteter og samtale.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter “Flere Mænd i Fællesskaber” med en bevilling på 9,5 millioner kroner for at bidrage til projektets afsæt om selvhjælp – det vil sige idéen om, at der er hjælp og støtte i at møde ligesindede, der står i samme situation, som en selv.
Projektet Flere Mænd i Fællesskaber gennemføres af FriSe, landsorganisationen for frivilligcentre og selvhjælpsorganisationer, sammen med lokale medlemsorganisationer arbejde.
Projektet skal være med til at forebygge social isolation og svær ensomhed ved at tiltrække flere mænd til fællesskaber, som omfatter både de klassiske gruppesamtaler, men også nye måder at mødes, fx omkring udendørs aktiviteter.
PROJEKT: FLERE mænd i fællesskaber
ORGANISATION: FriSe, Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 9,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE: FriSe
Røde Kors Fællesskabshuse

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 15 millioner kroner vil Røde Kors i løbet af de næste 3 år åbne 20 nye huse, der skal danne rammen for fællesskab og medmenneskelighed.
Husene bliver et åndehul, hvor mennesker kan mødes over en kop kaffe og få støtte i livets store og små kriser. Ambitionen er at styrke trivslen og mindske ensomheden i lokalsamfundet.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter de 20 nye fællesskabshuse for at styrke rammerne for fællesskaber mellem mennesker, bekæmpe ensomhed og i sidste ende øge det enkelte menneskes muligheder for at hjælpe sig selv.
Husene skal ligge i hele Danmark og Røde Kors er i gang med at finde egnede steder på centrale beliggenheder, så det bliver let at finde derhen. De vil blive drevet af lokale frivillige, og alle skal føle sig velkomne, når de træder ind i husene.
Tanken er også, at det fællesskab, der vil opstå i de nye huse, kan tiltrække både flere unge frivillige og skabe et større engagement i byen, samt styrke samarbejdet med kommune, andre lokale organisationer og borgergrupper.
PROJEKT: Fællesskabshuse – bedre rammer for fællesskaber
ORGANISATION: Røde Kors
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 15 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Sømandskirken i Hamborg

Foto: Benediktekirken
Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 6,5 millioner kroner til den fulde renovering af sømandskirken Benediktekirkens klokketårn. Kirken har i dag nået en alder, hvor der er behov for gennemgående renovering, ikke mindst af klokketårnet, der har været et vartegn i Hamborgs bybillede gennem mere end 70 år.
Fonden støtter projektet for at være med til at sikre sømandskirken som et vigtigt samlingssted for kirkelige handlinger og socialt samvær for danske søfolk og danskere i og omkring Hamborg.
Den nuværende sømandskirke i Hamborg blev bygget i 1952 med støtte fra flere sider, herunder fra skibsreder A.P. Møller.
Der har været en dansk sømandskirke i Hamborg siden 1875, og kirken sætter de danske søfarende i højsædet fx ved skibsbesøg på danskflagede skibe i havnen i Hamborg samt på havnen i Bremerhaven. Kirken er samtidig et kirkeligt, kulturelt og socialt mødested for danskere i og omkring Hamborg. Benediktekirken ligger på Ditmar-Koel-Straße 2 tæt på havnen. Kirkebygningen er opført på Hamborgs liste over fredede og bevaringsværdige bygninger.
Historiebøgerne fortæller, at skibsreder A.P. Møller var medvirkende til at kirken fik sit klokketårn ved opførelsen efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser og bombning af den oprindelige kirke, idet skibsrederen gik foran med en donation, der fik andre til at følge trop.
PROJEKT: Restaurering af klokketårnet på Benediktekirken, Dansk Sømandskirke i Hamborg
ORGANISATION: Danske Sømands- og Udlandskirker (DSUK)
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 6,5 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Sydfyns Fri Fag- og Efterskole

Foto: Sydfyns Fri Fag- og Efterskole
Sydfyns Fri Fag- og Efterskole har modtaget en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 44 millioner kroner til en ny spisesal, en multi- og samlingshal samt faglokaler.
Fonden støtter Sydfyns Fri Fag- og Efterskole for at styrke skolens vigtige arbejde med at give unge, som ikke trives i en traditionel folkeskole, færdighederne til at tage en faglig uddannelse. Støtten får betydning for skolens arbejde med at øge fagligheden og trivslen for de unge i periferien. Skolen har fået flere elever i de senere år, og de nye faciliteter vil være med til at skabe et bedre og mere inkluderende miljø for eleverne.
Som noget nyt begynder 29 elever i august 2024 i 9. klasse på skolens nye efterskoleafdeling. Dertil kommer 65 elever i 10. klasse, samt eleverne på den såkaldte Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse på den fri fagskole. Sydfyns Fri Fag- og Efterskole er dermed en af de få fri fagskoler, som både tilbyder efterskole og en ungdomsuddannelse.
På skolen får eleverne udover nye færdigheder med værktøj og materialer også erfaringerne med arbejdskultur og dannelse, herunder at møde til tiden og indgå med positivt engagement i opgaverne. Linjerne fokuserer på håndværk, sosu, gastronomi, spiludvikling, friluftsliv og heste. Fra august 2025 søsættes en ny ”maritim” linje, udviklet i samarbejde med Svendborg Søfartsskole, for elever der gerne vil afprøve de maritime fag.
PROJEKT: Øget faglighed, trivsel og muligheder for unge i periferien på Sydfyns Fri Fagskole
ORGANISATION: Sydfyns Fri Fagskole S/I
PERIODE: 2024-2028
STØTTE: 44 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
UngHavn

Foto: UngHavn Danmark
Ungdomsskoleforeningens projekt ”UngHavn” har modtaget en bevilling på 8 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond til, at flere unge kan prøve kræfter med det maritime liv i havne i otte kommuner forskellige steder i landet.
Ideen om UngHavn opstod i Holbæk, hvor Ungdomsskolen, Nationalmuseet og Kystliv Holbæk gik sammen om at give unge mulighed for at prøve kræfter med det maritime liv, og åbne de unges øjne for nye udviklingsmuligheder med afsæt i det fællesskab, som de praktiske opgaver og oplevelserne skaber.
I ”UngHavn” kan unge prøve kræfter med alt fra sejladser til maritimt håndværk. Ombord på skibene kommer de unge ud på ukendt territorium, hvor man bliver nødt til at samarbejde for at få skibet til at sejle. Når vinteren sætter ind, rykker UngHavn indendørs på havnen, hvor de kan hygge sig med at bygge modeller af skibene med deres nye venner.
Erfaringerne fra Holbæk er så positive, at de nu skal bredes ud til yderligere syv kommuner: Roskilde, Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Svendborg, Guldborgsund, Helsingør og Jammerbugt.
Alle unge mellem 12 og 25 år kan deltage i de maritime aktiviteter – også bogligt stærke, ensomme og angste. Op mod 3.650 unge forventes at deltage i UngHavns aktiviteter.
PROJEKT: UngHavn Danmark – Fælles om et maritimt tredje
ORGANISATION: Ungdomsskoleforeningen
PERIODE: 2024-2027
STØTTE: 8 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Forælderkollegiet på Frederiksberg

Foto: Forælder Fonden
Med en donation på 33 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond kan børn og voksne på Forælderkollegiet på Frederiksberg nu se frem til en tiltrængt renovering af deres hjem. Renoveringen gør det muligt for alle beboere, som er eneforsørgere under uddannelse og deres børn, at få moderne, trygge og betalbare boliger med gode rammer for fællesskab i hverdagen. Et fællesskab som erfaringsmæssigt kan give familierne større overskud til at passe både studier og forældrerollen – ofte efter en turbulent periode i livet.
Samtlige ejendommens 13 lejligheder får med renoveringen eget køkken, bad og toilet. På hver etage bliver der indrettet fællesfaciliteter, der sammen med et stort køkken i stueetagen kan bruges til fælles madlavning til gavn for fællesskabet på kollegiet. Som en del af arbejdet vil ejendommen også blive skimmelrenoveret og isoleret bedre.
Renoveringen kommer til at respektere den karakterfulde ejendoms arkitektur og den store gamle have, som i mere end 140 år har tjent et socialt formål.
PROJEKT: Renovering og transformation af Forælderkollegiet Virginiavej 12, Frederiksberg
ORGANISATION: Forælder Fonden
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 33 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Aabæk Efterskole

Foto: Aabæk Efterskole
Med en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 20 millioner kroner kan Aabæk Efterskole nu ombygge sin hovedbygning til et samlingshus for elever og medarbejdere.
Fonden støtter først og fremmest ombygningen af Aabæk Efterskole for at forbedre rammerne for skolens arbejde med at gøre elever med indlæringsvanskeligheder interesseret i at tage en uddannelse.
Ombygningen kommer til at omfatte bl.a. spisesalen, ankomstrummet, lærerværelset, køkkenet og taget. Bæredygtighed og ressourcebevidsthed er en kongstanke for ombygningen, som ZENI Arkitekter i Aabenraa har bidraget til at kortlægge. Hovedbygningen med kulturhistorisk værdi transformeres og rives ikke ned. Taget bygges om, men så mange materialer som muligt genbruges, for at mindske klimabelastningen mest muligt.
Ombygningen bliver gennemført i etaper og målet er, at den nye hovedbygning står klar i slutningen af 2026.
PROJEKT: Fra hovedbygning til bæredygtigt samlingshus
ORGANISATION: Aabæk Efterskole
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 20 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Moderne hospice på Sankt Lukas Stiftelsen

Illustration: © BIG - Bjarke Ingels Group
Alt for mange mennesker dør uden at få tilbudt tilstrækkelig lindring og støtte. Derfor vil Sankt Lukas Stiftelsen bygge et nyt moderne hospice, så flere uhelbredeligt syge får bedre betingelser i den sidste svære tid. Det nye hospice vil blive opført på Sankt Lukas Stiftelsens grund i Hellerup, hvilket er muligt takket være donationer på 260 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 100 millioner kroner fra selskabet Sorana.
Sankt Lukas Stiftelsen – med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond og selskabet Sorana – går nu i gang med en ambitiøs udviklingsplan kaldet Palliationscentret. Takket være støtten fra fondene bliver det blandt andet muligt at bygge et nyt voksenhospice med plads til 36 patienter og et nyt og større børne- og ungehospice med plads til 8 indlagte familier. Hertil kommer bedre rammer for det hospiceteam, som kører ud til de mennesker, der ønsker at dø hjemme og et daghospice, der vil gøre det muligt at tilbyde flere uhelbredeligt syge den såkaldt palliative behandling og støtte.
”Værdighed, lindring og trygge rammer er altafgørende, når livstruende sygdom rammer. Det gælder både for den enkelte sygdomsramte såvel som for de pårørende. Da behovet for flere pladser er stort, støtter Fonden op om udbygningen og kvalitetsløftet af Sankt Lukas Stiftelsens Hospice,” siger formand for Den A. P. Møllerske Støttefond, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Med det nye byggeri får alle Sankt Lukas Stiftelsens enheder mere kapacitet, herunder voksenhospicet, det udgående hospiceteam, børne- og ungehospicet samt et helt nyt daghospice. I praksis betyder det, at Sankt Lukas Stiftelsen i 2030 vil kunne tage imod ca. 2100 patienter om året mod 600 i dag. Det nye center skaber samtidigt langt bedre rammer, som gør det muligt at styrke sammenhængen mellem de faste hospicepladser og de udgående hospiceteams.
Palliationscentret er et stort ønske for Sankt Lukas Stiftelsen, der har spillet en nøglerolle for udviklingen af palliative tilbud i Danmark, bl.a. med indførelsen af det første hospice i 1992 og det første hospice for børn og unge i 2015.
Arkitektteamet BIG – Bjarke Ingels Group og Creo Arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen om det kommende hospicebyggeri på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup.
I projektforslaget har bygningerne detaljerede facader af gule genbrugstegl og synlige trækonstruktioner og træoverflader indenfor. Alle patientstuer har private balkoner eller terrasser, og i fællesrummene kan patienter og pårørende mødes eller gå ud i smukke haver. De to nye hospicebygninger bliver forbundet og omgivet af en stor sansehave, der rummer naturtyper fra hele Danmark. Uanset, hvor man kommer fra i landet, vil man derfor kunne opleve haven som hjemlig og et sted, der bringer minder frem.
PROJEKT: Nyt state-of-the-art hospicebyggeri på Sankt Lukas Stiftelsen
ORGANISATION: Fonden Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen
PERIODE: 2023-2027
STØTTE: 260 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 100 millioner kroner fra selskabet Sorana A/S
ARKITEKTER: BIG – Bjarke Ingels Group og Creo Arkitekter
LÆS MERE: BIG – Bjarke Ingels Group og Sankt Lukas Stiftelsen
Landsforeningen Mistet Barn
Bedre hjælp til forældre, der har mistet et barn.

Foto: Colourbox
Over 500 forældre mister hvert år et barn under 18 år. Det er en voldsom oplevelse, som rammer familien hårdt med konsekvenser for både privatliv og arbejdsliv. Mange er i risiko for at udvikle komplicerede sorgreaktioner, som gør det svært for familierne at komme tilbage til et nogenlunde almindeligt liv.
Landsforeningen Mistet Barn og Det Nationale Sorgcenter vil gennem et samarbejde styrke indsatsen og hjælpen til forældre, der har mistet et barn. Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 6,4 millioner kroner bliver det muligt for de to organisationer at tilbyde bedre hjælp til flere.
Med samarbejdet og den styrkede indsats vil de to organisationer blive bedre rustet til at hjælpe og rådgive forældre i sorg. Med projektet udvikles en mere systematisk fremgangsmåde, hvorpå forældrene tilbydes hjælp.
PROJEKT: Bedre hjælp til forældre, som har mistet et barn
ORGANISATION: Landsforeningen Mistet Barn
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 6,4 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Holstebro Krisecenter - Ung Uden Vold

Foto: Colourbox
Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 7,2 millioner kroner til et treårigt rådgivnings- og forebyggelsesprojekt på Holstebro Krisecenter for unge voldsramte i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner.
Det bliver det første sted i landet, at et krisecenter i fællesskab med kommuner og politiet kan arbejde med at hjælpe den enkelte voldsramte unge videre. Tilbuddet gælder alle voldsramte mellem 14 og 17 år i de tre kommuner, hvor de vil kunne få anonym rådgivning.
Med bevillingen får også alle skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser i Nordvestjylland mulighed for at modtage krisecenterets forbyggende undervisning af unge.
Holstebro Krisecenter vil have det nye rådgivningstilbud klar i løbet af foråret 2024. Den forebyggende undervisning er planlagt til at gå i gang i august 2024.
PROJEKT: Ung Uden Vold
ORGANISATION: Holstebro Krisecenter
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 7,2 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Multihal i Tingbjerg

Foto: Skråfoto
En ny stor multihal med potentiale til at blive et nyt arkitektonisk vartegn for Tingbjerg er på vej til København. Multihallen kommer til at rumme mange funktioner både indenfor idræt og kulturbegivenhed – til gavn for områdets borgere og københavnere i bred forstand.
Det vil koste i omegnen af 500 millioner kroner at opføre multihallen, og Den A.P. Møllerske Støttefond bidrager med 400 millioner kroner til byggeriet. Københavns Kommune vil stille det resterende beløb til rådighed og investere markant i trafikale løsninger i området samt i en opdatering af Tingbjerg Idrætspark, som multihallen skal ligge ved.
Den A.P. Møllerske Støttefonds formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla siger:
”Det er Fondens ønske, at den kommende multihal vil blive til gavn for det lokale idræts- og kulturliv i Tingbjerg, men også at multihallen skaber nye attraktive rammer for aktivitet og samvær, som vil tiltrække mennesker fra hele København. Og dermed skabe en udvikling i området, som vil være til glæde for hele hovedstaden.”
Multihallen bliver på omkring 12.000 etagemeter og en del af beløbet er afsat til at sikre en særlig høj arkitektonisk kvalitet med fokus på bæredygtighed og bevarelse af områdets grønne karakter. Den A.P. Møllerske Støttefond vil i den kommende tid udskrive en arkitektkonkurrence, hvor også lokalområdet, foreninger og eksperter vil blive inddraget.
PROJEKT: Tingbjerg Multihal
ORGANISATION: Fonden Tingbjerg Multihal
PERIODE: 2023-2029
STØTTE: 400 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Rågelund Efterskole

Illustration: Tegnestuen Mejeriet
Rågelund Efterskole på Fyn har modtaget en bevilling fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 20 mio. kr. til at opføre to nye elevboliger. Bygningerne skal opføres i sammenhæng med to allerede eksisterende elevhuse, hvilket betyder, at alle elever fremover kan bo på en samlet campus på skolen i et miljø, der vil blive skolens hjerte.
Som det er nu, bor Rågelunds 96 elever fem forskellige steder på skolens område, hvoraf dele er utidssvarende samt mangler fælleslokaler.
For Den A.P. Møllerske Støttefond er det ambitionen at bidrage til bedre rammer på en efterskole, som løfter en særlig og specialiseret opgave med at undervise unge med skrive- og staveudfordringer – og dermed hjælpe dem videre i deres faglige og sociale udvikling.
Byggeriet forventes at begynde primo 2024 og planen er, at en indvielse vil ske i løbet af 2025.
PROJEKT: Forbedring af fysiske rammer på Rågelund Efterskole
ORGANISATION: Rågelund Efterskole
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 20 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Center for Ludomani
Med det treårige projekt 'Mere på Spil' bliver behandlingen af spilafhængige løftet.

Illustration: Colourbox
Med det treårige projekt ‘Mere på Spil’ får Center for Ludomani mulighed for at at tilbyde et endnu bedre udrednings- og behandlingstilbud til spilafhængige på centrets fire behandlingssteder i Danmark. Projektet bygger på grundige forundersøgelser og en række kliniske erfaringer.
‘Mere på Spil’ skal give spilafhængige et bedre udgangspunkt for at få den rette hjælp, når de er mest motiveret for forandringen, og målet er at hjælpe så tidligt som muligt med at finde frem til de dybere liggende årsager til spilafhængigheden. Dele af projektet er allerede afprøvet, og har vist sig at skabe stor værdi for de ramte.
Omdrejningspunktet for projektet er et tværfagligt samarbejde mellem autoriserede psykologer og psykiatere.
PROJEKT: Mere på spil
ORGANISATION: Center for Ludomani
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 9,2 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Kvindekrisecenter Bornholm

Beboerne på kvindekrisecenteret på Bornholm er blandt de mest truede i landet og er søgt mod Bornholm for at komme længst muligt væk. Med et nyt specialbygget hus bliver fokus på tryghed, ro og sikkerhed endnu stærkere.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter opførelsen af landets første nybyggede kvindekrisecenter, fordi placeringen på Bornholm og det nye byggeri kan tilbyde større tryghed for nogle af landets mest udsatte kvinder og børn.
Det nye kvindekrisecenter får plads til seks familier, og vil herudover bestå af fællesarealer, en sansehave samt ambulant behandling og administration. Byggeriet forventes at stå klart inden for få år, når den endelige udformning af projektet er på plads.
PROJEKT: Opførelse af nyt hus til Kvindekrisecenter Bornholm
ORGANISATION: Kvindecenter Bornholm
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 36,5 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Specialiseret autismecenter i Fredericia

Illustration: Wienberg Architects
En donation på 9 millioner kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Region Syddanmarks nye specialiserede autismecenter gør det muligt at opføre et aktivitetshus og en gangbro, som giver bedre adgang til områdets naturoplevelser og lokalområde i det hele taget. Tiltagene vil kunne understøtte beboernes aktiviteter og dermed bidrage til bedre livskvalitet for mennesker med autisme i Region Syddanmark.
Det første spadestik til opførslen af det nye autismecenter i Fredericia blev taget i marts 2023. Når centeret er færdigt, kommer det til at rumme 21 boliger til borgere, som har brug for støtte i hverdagen.
Den nye gangbro kommer til at være en åben grænse mellem borgernes trygge base i deres hjem på centeret, den mere vilde natur og de øvrige omgivelser. På samme måde kommer det nye aktivitetshus til at være en god ramme for aktiviteter, som mennesker med autisme ellers kan have svært ved at deltage i. Aktivitetshuset kommer til at danne ramme for f.eks. motion, computerspil og sociale arrangementer med ligesindede og familier, og vil dermed være med til at give gode oplevelser.
PROJEKT: Aktivitetshus og gangbro til autismecenter i Fredericia
ORGANISATION: Region Syddanmark
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 9 millioner fra A.P. Møllerske Støttefond
Opgradering af Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård

Foto: Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård
Beboerne på krisecenteret får bedre forhold i fremtiden efter en donation på 20 millioner kroner fra den A.P. Møllerske Støttefond. Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård i Hvidovre hjælper i gennemsnit ca. 100 kvinder, børn og mænd hvert år. Det er et af de eneste krisecentre i landet, hvor der er plads til alle køn og aldre.
For alle beboere gælder det, at et ophold på Svendebjerggård skal være et afsæt til et positivt vendepunkt på et sårbart tidspunkt i livet. Donationen gør det muligt at ombygge og renovere 20 værelser, så alle værelser fremover får bad og toilet. De mere tidssvarende rammer er vigtige, når det handler om at skabe den ro, som er nødvendig for, at beboerne kan komme godt videre i livet.
Krisecentret som ellers er velholdt, blev bygget for knapt 70 år siden til en anden tid med andre krav til værelser. Donationen løfter derfor forholdene for beboerne på krisecentret, og er med til at fremtidssikre driften af institution til gavn for både beboere og ansatte.
PROJEKT: Opgradering af Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård
ORGANISATION: Frelsens Hær
PERIODE: 2023-2024
STØTTE: 20 millioner fra A.P. Møllerske Støttefond
Specialefterskolen Finderup Efterskole

Foto: Finderup Efterskole
Udvikling af nye fysiske rammer på Finderup Efterskole, der skaber større sammenhæng mellem bevægelse, udeliv, kreativitet, håndværk, socialt samvær og boglig undervisning.
På Finderup Efterskole får nogle af de unge, som har det allersværest med skolegang og trivsel, hjælp. For eksempel har flere af specialefterskolens elever inden de starter på efterskolen slet ikke været i skole gennem længere tid.
Gennem de seneste år har skolen oplevet en markant større søgning, og med en bevilling på 28 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond kan skolen nu se frem til bedre fysiske rammer.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter udviklingen af nye fysiske rammer på Finderup Efterskole, for at skabe større sammenhæng mellem bevægelse, udeliv, kreativitet, håndværk, socialt samvær og boglig undervisning. Det vil styrke efterskolens muligheder for at give den enkelte elev et bedre afsæt til livet efter efterskolen.
Et af hovedelementerne i projektet er en ny fløj, der skal indeholde en foredragssal, undervisningslokaler og et billedkunst- og håndarbejdslokale. Den nye fløj kommer til at forbinde skolens eksisterende hal og værksteder med hovedbygningen og vil samtidig tilføre et antal mindre, uformelle opholdsarealer, der kan understøtte de unges samvær. Også udenfor kommer der flere forskellige ”grønne rum”, som kan bruges til både undervisning og socialt samvær. Efterskolens historiske bygninger får derudover nyt liv med en ny hovedindgang og et nyt fælles mødested for elever og medarbejdere.
Projektet er resultatet af en længerevarende dialog på efterskolen mellem bestyrelsen, ledelsen, eleverne, medarbejderne og en række eksterne fagfolk.
PROJEKT: Forbedring af fysiske rammer på Finderup Efterskole
ORGANISATION: Finderup Efterskole
PERIODE: 2024-2025
STØTTE: 28 millioner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Boss Ladies på FGU

Foto: Colourbox
Danmark mangler faglært arbejdskraft og kun få unge kvinder har erhvervsuddannelsen som førsteprioritet efter grundskolen. En landsdækkende indsats, Boss Ladies FGU, arbejder for at give mere prestige og anerkendelse til unge kvinder, der påbegynder en erhvervsuddannelse, blandt andet ved at fortælle om nogle af succeshistorierne om kvinder på FGU.
Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 20 mio. kr. til indsatsen som Foreningen Divérs står bag.
Projektet henvender sig til unge kvinder på FGU-skoler i hele Danmark. I Boss Ladies får de et stærkt uddannelses- og arbejdsfællesskab, der udspringer af hvem de er og hvad de kan. Kvinderne får mulighed for at møde kvindelige faglærte fra alle brancher, der har succes med deres fag og brænder for at fortælle deres historie.
Første skridt i indsatsen er at sikre, at de unge kvinder ikke står alene i deres uddannelsesvalg og vise dem uddannelsesmuligheder, de ikke anede eksisterede.
Andet skridt er at styrke FGU-skolernes kønsbevidsthed og forbindelse til det lokale erhvervsliv, så unge kvinder kan få den læreplads eller det job, de drømmer om.
Og tredje skridt er at sikre, at både erhvervsskoler og arbejdspladser tager godt imod de unge, så kvinderne ikke falder fra, før de har fået fat.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Boss Ladies FGU både fordi det hjælper udsatte unge, hvis de har noget meningsfuldt at stå op til, og fordi Danmarks har brug for flere faglærte.
PROJEKT: Boss Ladies FGU
ORGANISATION: Foreningen Divérs
PERIODE: 2023-2027
STØTTE: 20 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Støtte til ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien

Foto: iStock
Den A.P. Møllerske Støttefond har besluttet at støtte ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien med i alt 50 millioner kroner til flere nødhjælpsorganisationer:
1. Tyrkisk Røde Halvmåne/Syrisk Røde Halvmåne med tilsammen 25 millioner kroner. Bevillingen gives gennem Dansk Røde Kors. Støtten er til humanitært nødhjælpsarbejde i de jordskælvsramte områder i hhv. Tyrkiet og det nordvestlige Syrien.
2. Red Barnet (Save the Children) med 15 millioner kroner med vægt på humanitært nødhjælpsarbejde i de ikke-regeringskontrollerede områder i Syrien, herunder indsatser målrettet børn. Tillige støttes indsats i Tyrkiet, primært med fokus på børn, såsom arbejde med opsporing af pårørende.
3. Dansk Flygtningehjælp med 10 millioner kroner til humanitært arbejde og nødhjælp i flygtningelejre for syriske flygtninge, beliggende i Tyrkiet.
PROJEKT: Støtte til ofrene for de store jordskælv i grænseområderne mellem Tyrkiet og Syrien
ORGANISATION: Tyrkisk Røde Halvmåne/Syrisk Røde Halvmåne gennem Dansk Røde Kors, Red Barnet (Save the Children) og Dansk Flygtningehjælp
STØTTE: 50 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Den Europæiske Filmhøjskole

Illustration: SLETH
Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft myldrer med unge mennesker fra hele verden, som alle har en fælles passion for film. Filmhøjskolen, som er fra 1993, er bygget som et topprofessionelt filmproduktionshus og underviser tusindvis af filminteresserede unge på blandt andet skolens lange filmgrundkursus. Skolen har imidlertid manglet rammerne til at kunne rumme andre aktiviteter end filmproduktion.
Med en bevilling på 30 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond opføres en ny bygning i tilknytning til højskolen. Bygningen bliver dedikeret til fælles aktiviteter som debatter, udstillinger og socialt samvær, så det brede folkehøjskolesigte med almen dannelse og livsoplysning får endnu mere plads.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter opførelsen af en ny fællesbygning på Filmhøjskolen dels for at skabe en bedre ramme om højskolelivet og dels fordi højskolen skiller sig ud med sit fokus på filmens verden og stedets fine arkitektur.
Arkitektfirmaet SLETH har vundet arkitektkonkurrencen om opførelsen af en ny fællesskabsbygning på Den Europæiske Filmhøjskole.
Bygning vil blandt andet indeholde en stor multifunktionel fællessal samt flere små lokaler og vil stå færdig allerede i efteråret 2025.
PROJEKT: En bygning til fællesskabet
ORGANISATION: Den Europæiske Filmhøjskole
PERIODE: 2023-2025
STØTTE: 30 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
ANDEN STØTTE: Augustinus Fonden
Bibliarium – en labyrint af bibelske fortællinger

Foto: Anne-Sofie Aabenhus
Bibliarium slog i januar 2025 dørene op til en labyrint af bibelske fortællinger i Sct. Andreas Kirke tæt på Nørreport Station i København.
Her kan børn og unge træde ind i et interaktivt univers af fortællinger og refleksioner over almenmenneskelige spørgsmål, for at undersøge de bibelske fortællingers relevans i dag. De mange fortællingerne kommer i bogstavelig forstand talt ud af væggene. Og en række gengivelser af kunstværker indgår også med deres fortolkninger af bibelen. I Bibliarium er der også flere værksteder, hvor de besøgende kan skabe deres egen digitale fortolkninger af fortællingerne og dilemmaerne.
Bibliarium er et tilbud til skoleklasser og konfirmandhold fra hele landet, men vil på sigt også være åbent for andre målgrupper.
Oplevelsescenteret skal derigennem bidrage til at styrke bevidstheden om de bibelske fortællingers betydning for det enkelte menneske og den danske kultur.
Den A.P. Møllerske Støttefond har støttet Bibliarium med 15 millioner kroner og Borgfonden med 3,4 millioner kroner.
PROJEKT: Bibliarium i Sct. Andreas Kirke i København
ORGANISATION: Københavns Stift
PERIODE: 2022-2025
STØTTE: 15 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
ANDEN STØTTE: 3,4 mio.kr. fra Borgfonden
LÆS MERE: Bibliarium
Kvalitetsløft af spejderhytter i hele landet

Illustration: LETH & GORI
Rundt i landet står i omegnen af 1.200 hytter, som hver uge samler godt 100.000 børn og unge, der er medlem af en lokal spejdergruppe eller en FDF-kreds. Mange af hytterne er af ældre dato og skal i de kommende år enten renoveres eller skiftes ud.
For at støtte op om rammerne for spejderlivet gennemfører Den A.P. Møllerske Støttefond i samarbejde med Spejderne og FDF et projekt der skal bidrage til et kvalitetsløft af spejderhytter over hele landet og inspirere lokale foreninger til at træffe bæredygtige valg, når der i de kommende år skal renoveres eller bygges nyt.
I den ene del af projektet har en række arkitekter i 2023 været indbudt til at komme med forslag til en bæredygtig spejderhytte af høj kvalitet, som rummer de mest nødvendige basisfunktioner og kan fungere som mødested og base for aktiviteterne i det fri. Det har resulteret i at arkitektfirmaet LETH & GORI sammen med Rønnow Arkitekter og VEGA Landskab har vundet arkitektkonkurrencen om Fremtidens Spejderhytte. I konkurrencen har de deltagende arkitektfirmaer udarbejdet forslag til en kompakt og bæredygtig spejderhytte, der understøtter fællesskab og aktivitet i naturen.
Den A.P. Møllerske Støttefond har efter ansøgning doneret Fremtidens Spejderhytte til 32 lokale foreninger i hele landet. Foreningerne er udvalgt på baggrund af deres ansøgninger og med fokus på foreningens behov, størrelse, ugentligt aktivitetsniveau samt den eksisterende hyttes tilstand for at sikre, at hytten både gavner børn og unge samt klimaet mest muligt.
De udvalgte foreninger kommer fra hele landet. I perioden 2024-26 vil blive opført 15 hytter i Jylland, fire på Fyn og 13 på Sjælland. Tilsammen vil medlemmerne i 34 foreninger få glæde af de nye hytter. Se Fremtidens Spejderhytter på Danmarkskort (pdf)
Tegningsmaterialet bliver desuden frit tilgængeligt for alle, som ønsker at opføre Fremtidens Spejderhytte.
Med LETH & GORIs forslag til Fremtidens Spejderhytte nytænkes den klassiske spejderhytte i både form og funktion. Hytten åbner sig mod omgivelserne, trækker naturen ind og inviterer hyttens brugere til at være udenfor. Hytten, der primært er bygget af træ, er kompakt og rummer de mest nødvendige basisfunktioner for en spejderforening. Undervejs i arkitektkonkurrencen var spejderledere, børn og unge en del af arbejdet.
I den anden del af projektet blev afsat en pulje til bæredygtig renovering, som kan forlænge levetiden på eksisterende hytter.
I alt har 68 foreninger modtaget bevilling fra Renoveringspuljen til bæredygtig renovering af eksisterende hytter i 2023.
Bevillingernes fordeling: 23 til DDS, 15 til FDF, 20 til KFUM, 3 til DGP, 7 til øvrige og samarbejdende foreninger.
Geografisk fordeling: København, Sjælland og øerne: 26; Fyn: 4; Nordjylland: 17; Midtjylland: 15, Sydjylland: 7.
Projektpartnerne er Den A.P. Møllerske Støttefond, Spejderne, Det Danske Spejderkorps (DDS), KFUM-Spejderne samt FDF.
PROJEKT: Kvalitetsløft af spejderhytter i hele landet
ORGANISATION: Den A.P. Møllerske Støttefond, Spejderne, Det Danske Spejderkorps (DDS), KFUM-Spejderne samt FDF
PERIODE: 2022-2026
STØTTE: 140 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry

Søndre Campus, København Universitet. Foto: Jakob Dall
Menneskeheden står overfor en række store globale udfordringer, såsom klimakrisen og pandemier. De tekniske videnskaber viser ofte vejen for de specifikke løsningsmuligheder, men det hænder, at humaniorarens bidrag med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder bliver overset.
Københavns Universitet og Syddansk Universitet er derfor gået sammen om et nyt nordisk forskningscenter: Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry.
”I min bog er humanismen kommet lidt i baggrunden. Det tjener ikke mennesket. Målet med centeret er således at bringe flere humanistiske perspektiver på verdens udfordringer i spil og på den måde supplere de tekniske videnskaber med nye handlemuligheder og visioner”, siger formand for Den A.P. Møllerske Støttefond, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Forskningscenteret skal på tværs af de to universiteter og andre universiteter i Norden og med udgangspunkt i de humanistiske discipliner, som for eksempel sprog, historie og litteratur, bidrage med nye perspektiver og forståelser for menneskehedens udfordringer.
Centeret realiseres ved hjælp af en bevilling på 60 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
FAKTA
PROJEKT: Nordic Humanities Center for Challenge-Based Enquiry
ORGANISATION: Københavns Universitet
PERIODE: 2022-2028
STØTTE: 60 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
LÆS MERE HER
Ny autoriseret oversættelse af Bibelen

Danskerne får en ny autoriseret oversættelse af Bibelen. Foto: Det Danske Bibelselskab og Carsten Lundager
Den nuværende Bibel blev udgivet i 1992 af Det Danske Bibelselskab. Men selvom kristendommen arbejder med evigheden som horisont, står tiden ikke stille.
Siden 1992 har både videnskaben, sproget, traditionen og kulturen udviklet sig. Eksempelvis har betydningen af ”at spotte Gud” flyttet sig. For handler det om at håne ham eller om at få øje på ham?
Derfor går Bibelselskabet med en bevilling på 16 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond i gang med en helt ny autoriseret oversættelse af Bibelen, så danskerne i de kommende år får en bibeloversættelse i et opdateret sprog.
Den nye oversættelse vil bidrage til at styrke danskernes kendskab til de bibelske fortællinger og værdier, som siden den første oversættelse i 1550 har haft afgørende indflydelse på, hvordan vi ser på hinanden og verden.
Den nye oversættelse af Bibelen forventes klar i 2036.
FAKTA
PROJEKT: Ny oversættelse af Bibelen
ORGANISATION: Det Danske Bibelselskab
PERIODE: 2023-2036
STØTTE: 16 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Copenhagen Phil

Copenhagen Phil. Foto: Kim Matthäi Leland
Forestillingsrækken ’Melodrama’ er Copenhagen Phils nyeste og til dato største satsning. Med Melodrama vil Copenhagen Phil videreudvikle den symfoniske genre til glæde for et endnu bredere publikum.
Melodrama er orkestrets nye koncerttilbud, som kombinerer klassiske symfoniske værker med den dramaturgiske fortælling tilsat analoge og digitale medier, såsom video, nye visuelle virkemidler og biometriske instrumenter.
Orkestret vil opføre fire større koncerter, hvor et kendt klassisk symfonisk værk udgør rammen. Mellem satserne fremføres nykomponeret musik og tekst, som reciteres af skuespillere og sangere. Handlingen vil kredse om væsentlige samfundsrelevante temaer.
Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 10,2 mio. kroner til udviklingsdelen af Melodrama.
Melodrama står på skuldrene af Copenhagen Phils koncertkoncept, Afgørende øjeblikke, men tager et skridt videre med visionen om at skabe fællesskaber ved at facilitere helt nye møder med den symfoniske musik.
Melodrama får premiere i 2024.
FAKTA
PROJEKT: Realisering af forestillingsrækken Melodrama
ORGANISATION: Copenhagen Phil
PERIODE: 2023-2026
STØTTE: 10,2 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Sankt Annæ Gymnasiums Musikhus

Ny musikbygning skal fastholde og udvikle Sankt Annæ Gymnasiums unikke musikalske miljø. Foto: Sankt Annæ Gymnasium
På sangskolen Sankt Annæ Gymnasium i København bliver der hvert år uddannet musiske elever i særklasse. Skolen tilbyder, som den eneste kommunale i Danmark, både folkeskole, gymnasium, sangskole og musikskole – alt sammen under ét tag og bundet sammen af musikken.
Nu får skolen endnu bedre rammer med et nyt musikhus, der skal styrke skolens musikalske profil samt sikre, at der fortsat kan blive udklækket talenter på et højt og internationalt niveau. Det nye hus er integreret i det i forvejen unikke skolemiljø og er blevet opført som et æstetisk vartegn for skolen.
Musikhuset rummer kammersal, atrium, lydstudie, undervisningslokaler og øvelokaler. Det er ambitionen, at musikhusets moderne faciliteter skal løfte skolens fysiske rammer og gavne de mange elevers hverdag, så de kan folde sig ud som korsangere, dirigenter og musikere. Ydermere vil det blive muligt at invitere et endnu større publikum ind til koncerter.
Det nye musikhus blev indviet i maj 2024.
PROJEKT: Ny musikbygning til Sankt Annæ Gymnasium
ORGANISATION: Sankt Annæ Gymnasium
PERIODE: 2022-2024
STØTTE: 30 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond
ANDEN STØTTE: Augustinus Fonden samt Aage, Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.